Εκδήλωση με θέμα «Για μια Ελλάδα και Κύπρο χωρίς κοινωνικά και αρχιτεκτονικά εμπόδια», διοργάνωσε τη, Δευτέρα στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Αθήνα, ο ΔΗΣΥ Νοτίου Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ΑΜΕΑ. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Στεφανίδης, τομεάρχης Παιδείας και Πολιτισμού του ΔΗΣΥ Ν. Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Ελλάδος κ. Νικόλας Χαραλάμπους σε σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση έχει σκοπό να μας ενημερώσει και να μας κάνει να αντιληφθούμε τις πραγματικές συνθήκες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας. Τόνισε επίσης ότι οι λιγοστές υποδομές προσβασιμότητας ΑμεΑ στην Ελλάδα είναι κακοφτιαγμένες και χωρίς μελέτη.
Εκτενή αναφορά στις συμβάσεις του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία και τις διατάξεις της ΕΕ έκανε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος ο οποίος κάλεσε τους ανθρώπους να μην παρασύρονται από την καθημερινότητα και να μένουν μακριά από το συνάνθρωπο. Όπως είπε «σήμερα, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κάποια αναπηρία», βιώνοντας το στίγμα, την προκατάληψη και τη δυσμενή σε βάρος τους μεταχείριση, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες της Ευρώπης.
Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι τα «άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να επισημαίνουν ακόμα και σήμερα τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν παρά τις δεσμεύσεις των πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που υπόσχονται μια πιο δίκαιη και ίση μεταχείριση» προσθέτοντας ότι οι νομοθετικές δικλίδες δεν μπορούν από μόνες τους να επιλύσουν τα σοβαρά κοινωνικά και αρχιτεκτονικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν άτομα αναπηρία καθημερινά. Όπως είπε χρειάζονται άμεσα μέτρα που να στοχεύουν στην πάταξη των φαινομένων της προκατάληψης και της περιθωριοποίησης και ένας αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ο οποίος να σέβεται τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία. Κλείνοντας ο κ. Δίπλαρος ζήτησε να επιδεικνύεται σεβασμός στη διαφορετικότητα και να μη θεωρείται ανικανότητα.
Η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τσουμάνι – Σπέντζα χαρακτήρισε τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία είναι ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας τους και συνιστά αναγνώριση της ισότιμης συμμετοχής τους στην οικονομική, κοινωνική πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου.
Εντυπωσιακή ήταν η ομιλία του ο Γραμματέα Πολιτών με Αναπηρία, της  Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΚΑ, Σπύρος Σταυριανόπουλος, που έγινε με  ταυτόχρονη παρουσίαση με προβολέα όπου έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα του σήμερα αλλά και μία διαφορετική αντίληψη του όρου «Προσβασιμότητα».
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν στην εκδήλωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Βούρος και ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Πρόεδρος  του ΤΣΑΥ, νευροχειρούργος.
Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια από τη χορωδία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων και ακολούθησε συζήτηση.