Με πολύ μεγάλη επιτυχία και μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Intercontinental ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός Ελλάδος, με θέμα: «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας & Κύπρου – Οφέλη & Προοπτικές»
Ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος και Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμό, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Aρης Σπηλιωτόπουλος, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικών Σπουδών Παν. Πειραιά κ. Παναγιώτης Ήφαιστος και ο Οικονομολόγος & Αναπλ. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας – κ. Νότης Μηταράκης και το πάνελ συντόνιζε ο δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Ελλάδας Νιόλας Χαραλάμπους, σημειώνοντας ότι διανύουμε μία περίοδο όπου η κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό σύστημα είναι σε βαθιά κρίση, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει και το Κυπριακό. Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να γίνει παράδειγμα όσον αφορά τις ενέργειες για την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ξεκινώντας από τις ενέργειες του Γλαύκου Κληρίδη, καθώς επί προεδρίας του ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο και φτάνοντας μέχρι σήμερα.
Ο Βουλευτής της ΝΔ, Aρης Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Κύπρου να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων τόνισε ότι η «μικρά Κύπρος απεδείχθη πολύ μεγάλη», εγκαταλείποντας τον παράγοντα που γεννά τη στασιμότητα, το φόβο, τόλμησε να κάνει το βήμα και προχώρησε. Η Κύπρος, πρόσθεσε, κατάφερε να βρει το δικό της δρόμο, αναβαθμίζοντας την διαπραγματευτικής της υπόσταση και τα γίνεται παράδειγμα στην παρούσα ιστορική συγκυρία. Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τρία κοιτάσματα αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία γιατί η Αθήνα δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ, σημειώνοντας την ανάγκη να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Κύπρου σε συνάρτηση με τις εθνικές ανάγκες, σημειώνοντας ωστόσο ότι χωρίς εθνική ομοψυχία δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα
Ο κ. Μιταράκης στη δική του παρέμβαση σημείωσε ότι η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει υπέρ του καθορισμού ΑΟΖ και οριοθέτησης της, γεγονός το οποίο όπως είπε αν γίνει θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στη βελτίωση της ψυχολογίας, η οποία έχει άμεση σχέση με την οικονομία.
Παίρνοντας το λόγο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έκανε μία σύντομη αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας εκφράζοντας την άποψη ότι στο τέλος η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα αναγεννηθεί, αρκεί να βγει από το φαύλο κύκλο που αναπαράγει την ύφεση.
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι «είναι πλέον χωρίς οποιαδήποτε αμφισβήτηση, βέβαιο ότι η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου έχει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και όχι μόνο», σημειώνοντας ότι πέρα από το «οικόπεδο 12», που δε θεωρείται το πλουσιότερο στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπάρχουν ακόμα 3 ή 4 ακόμα πλουσιότερα.
Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε σημαντικό να ξεκαθαρίσει η συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, με βάση το δίκαιο της θαλάσσης, γεγονός που σημείωσε ότι «θα επιτρέψει είναι στις πιθανές εκδοχές παρά τα οποιαδήποτε τεχνικά προβλήματα τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο στην ηπειρωτική Ελλάδα για να έχει δυνατότητα σύνδεσης με τις ερυωπαϊκές αγορές».
Αναφερόμενος στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με την ΑΟΖ και με την υφαλοκρηπίδα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι γνωστά και «για αυτό και κατανοούμε τους λεπτούς χειρισμούς που πρέπει να γίνουν», προσθέτοντας ότι οι κινήσεις της Aγκυρας πέρα από αντίδρασεις και προσπάθειες που έχουν στόχο να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες στην ΑΟΖ της Ελλάδας, αποσκοπούν στο να παρεμποδίσουν την εξέταση της πιθανής επιλογής να δημιουργηθεί ένας κόμβος για το φυσικό αέριο μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και Ευρώπης.
Χαρακτήρισε σημαντικό η Κύπρος να αποφασίσει «το συντομότερο δυνατό ποια θα είναι η πολιτική μας για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα μπορεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 προς την Κύπρο», καθώς και την πολιτική που θα καθορίσει το μοντέλο για το χερσαίο τερματικό υγροποίησης αερίου. Εάν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά τα ζητήματα τόσο της μεταφοράς του φυσικού αερίου από την περιοχή της λεκάνης της Λεβαντίνης προς την Κύπρο, όσο και της υποδομής για την υγροποίηση, όπως είπε – ακόμα και να ξεκαθαρίσουν τα θέματα με την ΑΟΖ στην Ελλάδα – θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να λυθούν τα τεχνικά προβλήματα μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.
Χαρακτήρισε ως μόνο τρόπο αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, τη δημιουργία ενός χερσαίου τερματικού υγροποίησης και εξαγωγής του υγροποιημένου φυσικού αερίου είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία είτε στην Αμερική.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα «δεν ειπώθηκαν ακόμα ξεκάθαρες θέσεις» ενώ όσον αφορά το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει υπό «πλήρη διαφάνεια, πλήρη αντικειμενικότητα και αυστηρή τήρηση των κανόνων, των προσφορών» ώστε «να μη δώσουμε το δικαίωμα σε κανένα να αμφισβητήσει τις σωστές διαδικασίες». Επίσης σημείωσε ότι «πρέπει με πολύ λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς να ξεκαθαρίσουν τα θέματα της συμφωνίας για την ΑΟΖ με τον Λίβανο και να επικυρωθεί».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εξέφρασε την άποψη ότι «κάθε πράγμα που μπορεί να είναι ευλογία μπορεί να μετατραπεί και σε κατάρα» προσθέτοντας ότι «εκεί που υπάρχουν οι μεγαλύτερες αναταράξεις είναι εκεί μπου υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα και μεγάλα συμφέροντα, άρα θέλει προσοχή. Μπήκαμε σε μία διαδικασία που δε σηκώνει εκπτώσεις. Πρέπει να είμαστε σοβαροί. Δεν μπορούμε να πούμε δημόσια ότι για σκοπούς εθνικού συμφέροντος μπορεί να εξετάσουμε παράκαμψη διαδικασιών. Έχουμε να κάνουμε με τους ελέφαντες και όταν οι ελέφαντες τσακώνονται όποιος και να ηττηθεί στο τέλος τη μεγαλύτερη ζημιά την παθαίνει το γρασίδι και εμείς είμαστε το γρασίδι».
Τέλος σε γραπτό μήνυμα του ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική πρόκληση, καθώς σε λίγο καιρό θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ερευνών, που κατά την πεποίθηση του θα είναι θετικά κα θα δρομολογήσουν «νέες εξελίξεις όσον αφορά το ρόλο της Κύπρου στο ευρύτερο πολιτικό και ενεργειακό γίγνεσθαι της ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης όσο και για το επίπεδο ζωής των πολιτών της Κύπρου».
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει ανάλογα, σημειώνοντας ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα είναι καιρός η πολιτεία να κάνει ένα βήμα πιο πέρα και να αναζητήσει τρόπους που θα σηματοδοτήσουν μια καλύτερη και πιο ελπιδοφόρα μέρα για τους πολίτες της» προσθέτοντας ότι «ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για ανστροφή του κλίματος» τονίζοντας ότι στις πρώτες προτεραιότητες της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ο διακανομισμός και η οριοθέτηση της ΑΟΖ της με γείτονες χώρες, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Λοϊζος Λοϊζος και ο ΓΓ της ΟΚΟΕ, Γιώργος Μιχαηλίδης.