Φίλε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Φίλες και Φίλοι,

Σας καλωσορίζω στο Εκλογικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που πρωταγωνιστεί στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας για τέσσερις δεκαετίες. Και που θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Γιατί είναι ο φυσικός πολιτικός χώρος της ζύμωσης των ιδεών και των δημοκρατικών αποφάσεων που χαράζουν την πολιτική μας ιστορία. Που διαμορφώνουν τις εξελίξεις.

Η ανάληψη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση στην έως τώρα πολιτική μου διαδρομή. Η ευθύνη μου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη γιατί διαδέχομαι πολιτικούς του κύρους και της ιστορικής προσφοράς, του ιδρυτή της παράταξης και πολιτικού μας πατέρα Γλαύκου Κληρίδη, του Γιαννάκη Μάτση και του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Στο σημείο αυτό θέλω, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους των αξιωματούχων, στελεχών, μελών και φίλων της παράταξης να συγχαρώ τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, το στενό μου φίλο και συνεργάτη για δεκαετίες, τον Νίκο Αναστασιάδη, για την πρόσφατη μεγάλη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο αυτή η μεγάλη νίκη, συνέπεσε με τις δυσκολότερες ώρες που διέρχεται ο τόπος. Η οικονομία κλονίζεται συθέμελα. Ο λαός μας δοκιμάζεται πρωτόγνωρα. Το κύρος της χώρας και η αξιοπρέπειά μας έχουν πληγεί. Την ίδια ώρα στο εθνικό μας θέμα οι κίνδυνοι είναι ορατοί.

Οι πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη νέα διακυβέρνηση. Έχουν εμπιστευτεί την πολιτική πρόταση την οποία, φίλε Πρόεδρε Νίκο Αναστασιάδη, έχεις θέσει ενώπιον τους. Και αναμένουν, απαιτούν από εσάς, αλλά και από εμάς όλους, να βγάλουμε τον τόπο από τα σημερινά αδιέξοδα. Αδιέξοδα που γεννήθηκαν μέσα από χρόνιες παθογένειες και αναχρονιστικές νοοτροπίες.

Εδώ και δεκαετίες, ο κομματικός, ο εργοδοτικός, ο εργασιακός συνδικαλισμός, αλλά και τα εγκληματικά λάθη συγκεκριμένων τραπεζιτών και Διοικήσεων και εποπτικών αρχών, έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας. Για δεκαετίες οι συμβιβασμοί, και τα εύηχα συνθήματα, δημιούργησαν αγκυλώσεις και πολλαπλασίασαν τα προβλήματα, τα οποία φορτώθηκαν στα παιδιά μας, οδηγώντας τη χώρα πριν από την οικονομική χρεοκοπία, στη χρεοκοπία αρχών και αξιών.

Η επέκταση του κράτους πέραν των οικονομικών του δυνατοτήτων, η αλόγιστη εξάπλωση του τραπεζικού μας τομέα πέραν των γεωγραφικών μας συνόρων αλλά και του ΑΕΠ της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα να σπαταλούμε συνεχώς πέραν των δυνατοτήτων και εισοδημάτων μας, τόσο ως κράτος όσο και ως νοικοκυριά.

Διαμορφώθηκαν στη χώρα μας συνθήκες αδικαιολόγητης ευφορίας και μη ρεαλιστικές προσδοκίες που βασίζονταν σε μια επίπλαστη πραγματικότητα.

Παράλληλα σε αυτή τη χώρα, όλοι μας – άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο – αναβάλαμε κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στο συνταξιοδοτικό, στο μέγεθος της δημόσιας υπηρεσίας και στο σύστημα υγείας.

Φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει το κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σας. Αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα καλείται να αντιμετωπίσει τις παθογένειες εκείνες που μας έφεραν στο σημερινό κατάντημα. Για το πώς φτάσαμε εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που δεν είναι του παρόντος. Άλλωστε οι Κύπριοι πολίτες έχουν πλήρη συναίσθηση της πορείας προς τον οικονομικό όλεθρο. Τούτη την ώρα προέχει η κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενότητα, η αναζήτηση κοινών στόχων και η αποφυγή αχρείαστων μετωπικών συγκρούσεων.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως οι ευθύνες παραγράφονται. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν και τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας. Ευθύνες οι οποίες εάν δεν διερευνηθούν και κατανεμηθούν τάχιστα, η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συστήσει ειδική Ερευνητική Επιτροπή. Αναγνωρίζουμε το κύρος και την αμεροληψία των μελών της. Και αναμένουμε γρήγορη και τεκμηριωμένη διερεύνηση όλων ανεξαίρετα των πτυχών του ζητήματος. Τυχόν ατιμωρησία θα συνιστά μεγαλύτερο έγκλημα από την οικονομική καταστροφή που βιώνουμε. Κάτι τέτοιο δεν θα το συγχωρέσει η κοινωνία και η ιστορία θα είναι αμείλικτη στην κρίση της.

Φίλες και Φίλοι Σύνεδροι,

Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη στη μάχη της και στη ρήξη με τα κατεστημένα και νοοτροπίες άλλων εποχών. Η ίδια η κοινωνία απαιτεί αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης περασμένων πενταετιών, και ιδιαίτερα της τελευταίας πενταετίας.

Σε αυτόν το δύσκολο, αλλά ωφέλιμο για τον τόπο δρόμο, η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη μας. Είμαστε έτοιμοι να συμπαραταχθούμε και να επιμεριστούμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, αρκεί να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική των παιδιών μας. Στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται η χώρα μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Εναπόκειται στα δικά μας χέρια να δημιουργήσουμε ξανά την ελπίδα για τον τόπο μας.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θέλω να τον διαβεβαιώσω: Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη σκληρή προσπάθεια που ξεκίνησες για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και προκοπής.

Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται να συνεχίσουμε με συνέπεια την πολιτική της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης, τόσο του χρηματοπιστωτικού μας τομέα, όσο και της οικονομίας του τόπου ευρύτερα. Έτσι θα περάσουμε από τη βαθιά ύφεση στη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, κατοχυρώνοντας το μέλλον των επόμενων γενεών και τη θέση της χώρας μας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ευρώ.

Δεν θα αφήσουμε να επικρατήσουν πλάνες. Εάν κυριαρχήσουν οι συναισθηματισμοί αντί της λογικής, ο λαϊκισμός αντί του ρεαλισμού, θα οδηγήσουμε τη χώρα μας σε μια καταστροφική χρεοκοπία, παρατεταμένη εξαθλίωση, σε ένα μοιραίο κατήφορο περιθωριοποίησης χωρίς τέλος.

Φίλες και φίλοι,

Η πατρίδα μας ζει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, μαζί με αυτή που ακολούθησε την τούρκικη εισβολή του 1974, από τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχουμε ενώπιον μας μία δανειακή σύμβαση πολύ σκληρή και ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής. Συνεπάγονται οδυνηρές θυσίες για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας, οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα του λαού μας και οδυνηρές θυσίες στη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τους μικρομεσαίους. Θυσίες για όλη την κοινωνία.

Η δύσκολη αυτή επιλογή συνιστά μονόδρομο. Για να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία και να δημιουργηθεί με πολλές θυσίες η συγκρατημένη προοπτική που θα μας βγάλει από τη θαλασσοταραχή και θα μας οδηγήσει σε στέρεο έδαφος. Να οδηγήσει στην απαραίτητη εξυγίανση, μεταρρύθμιση και ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να υπερβούμε την κρίση, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, και να περάσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Σήμερα όμως, έχουμε υποχρέωση να ενσωματώσουμε και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από καιρό να είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας, κάτι που σχεδόν όλοι ανεξαίρετα αναβάλλαμε, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,

Για δεκαετίες, αναλώναμε το χρόνο και την ενέργεια μας διϋλίζοντας το χθες, με άγονες αντιπαραθέσεις και διχαστικούς διαξιφισμούς, μέχρι που φτάσαμε σε μια ημικατεχόμενη και προ της χρεοκοπίας, πατρίδα. Αν κάτι έχουμε ως χρέος όλοι, είναι να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, να διδαχθούμε από τα λάθη και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να έλθει η Κύπρος μας σε αυτό το οριακό σημείο.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό: Ένα έγκλημα που συνεχίζεται και απειλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την κοινή προσπάθεια σωτηρίας της Κύπρου. είναι ο λαϊκισμός. Γιατί ο λαϊκισμός αποπροσανατολίζει και παραπλανεί τους πολίτες με ανέξοδες, αλλά συνάμα και ανέφικτες υποσχέσεις που συγκαλύπτουν τα προβλήματα και εμποδίζουν την εξεύρεση των απαραίτητων λύσεων. Ο λαϊκισμός αποτελεί τη λάθος συνταγή. Αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, την βαθαίνει. Αντί να αποτρέψει την καταστροφή, οδηγώντας με κόπο και θυσίες προς τη σωτηρία, το μόνο που θα πετύχει είναι να μας οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή. Και τον λαϊκισμό, αγαπητοί φίλοι, κανένα δικαστήριο, και καμιά διερευνητική επιτροπή δεν μπορεί να τιμωρήσει.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ως παράταξη ευθύνης, είναι έτοιμος να ακούσει με ανοιχτό πνεύμα, προτάσεις από όλους τους χώρους. Όμως θέλω να το ξεκαθαρίσω. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι αδιαπραγμάτευτος αντίπαλος του λαϊκισμού. Όπου και εάν αυτός εκφράζεται, εντός ή εκτός κομμάτων. Στη δική μας παράταξη δεν χωρεί ο λαϊκισμός. Εδώ δεν χωρούν συμβιβασμοί. Διότι η σωτηρία της Κύπρου δεν παζαρεύεται. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ο λαϊκισμός μίας “ηρωικής χρεοκοπίας” θα ήταν στην πραγματικότητα η οικονομική και κοινωνική καταστροφή μας.

Για μας, όπως το δηλώσαμε και στο παρελθόν, η χρεοκοπία της χώρας μας δεν ήταν, δεν είναι, και δεν θα είναι ΠΟΤΕ επιλογή μας.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κάνει ξεκάθαρο πως η Τρόικα και η δανειακή σύμβαση δεν ήταν ποτέ επιλογή μας. Αν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις, που έγκαιρα είχαν επισημανθεί, και για τις οποίες είχαν γίνει επανειλημμένες προειδοποιήσεις, σήμερα δεν θα βρισκόμασταν μπροστά σε οδυνηρές συνθήκες. Εδώ και 4 χρόνια ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν και αντιπολίτευση, ζητούσε επίμονα τη λήψη προληπτικών μέτρων. Και ο λόγος ήταν απλός: Οι επιπτώσεις μίας δανειακής σύμβασης θα ήταν ιδιαίτερα σκληρές και γι’ αυτό η παράταξη μας ζητούσε επίμονα από την προηγούμενη κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν.

Θέλω όμως παράλληλα να απευθυνθώ και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας: Για χρόνια ο Δημοκρατικός Συναγερμός αγωνίστηκε για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Όμως οι εταίροι μας θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά εάν τα αποτελέσματα του προγράμματος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας προκαλέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο δίλημμα στην Κύπρο. Τότε η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά αυτούς, οι οποίοι επέλεξαν επικίνδυνα ακραίες και σκληρές προσεγγίσεις σε οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν και από δικές τους λανθασμένες αποφάσεις.

Στο πλαίσιο των σύγχρονων απαιτήσεων και αναγκών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, όπως έχω ήδη τονίσει, θα στηρίξει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα θα είναι και η γέφυρα της με την κοινωνία.

Θα μεταφέρουμε στην κυβέρνηση μας τις πραγματικότητες που βιώνουν οι πολίτες και τα προβλήματα που αναδεικνύουν μέσα από την καθημερινότητα τους. Θα καταγράψουμε όλα εκείνα που επιβάλλεται να διορθωθούν σε μια δύσκολη πορεία. Θα είμαστε ο μεταρρυθμιστικός πυλώνας, αλλά και ο καθρέπτης της κοινωνικής πραγματικότητας. Η φωνή μας θα είναι υποστηρικτική, αλλά και διακριτή. Αυτό έπραξε πάντα ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην ιστορία του και θα συνεχίσει να το πράττει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Σε αυτή την πρώτη επίσημη παρέμβαση μου ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, απευθύνομαι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τις καλώ να εργαστούμε μαζί για το καλό της πατρίδας μας. Ο σεβασμός μας στο ρόλο της αντιπολίτευσης και στη διαφορετική άποψη, είναι δεδομένος. Η κριτική, που στόχο έχει να διορθώσει λάθη και να υποδείξει παραλείψεις, είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη.

Οι δυσκολίες που έχει μπροστά της η Κύπρος είναι πολύ μεγάλες. Είναι επίσης γεγονός ότι μόνο εφόσον συνειδητοποιήσουμε τις δυσκολίες θα μπορέσουμε να τις υπερβούμε.

Κρίσιμο είναι επίσης να κατανοήσουμε όλοι πως οι όποιες αυταπάτες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και ζημιογόνες. Ειδικά όμως μπροστά στις δυσκολίες που έχουμε ενώπιον μας, το να τρέφουμε τέτοιες αυταπάτες θα αποδειχθεί κυριολεκτικά αυτοκαταστροφικό.

Αν λοιπόν θέλουμε να σωθούμε οφείλουμε να αντικρύσουμε τη σκληρή πραγματικότητα κατά πρόσωπο. Αυτή είναι η κεντρική προϋπόθεση για τη σωτηρία της Κύπρου. Γνωρίζετε, φίλες και φίλοι ότι εδώ και χρόνια, λέγαμε ωμές τις αλήθειες. Γινόμασταν δυσάρεστοι. Προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους που έρχονταν. Ο ρόλος της Κασσάνδρας δεν είναι ποτέ ευχάριστος. Δυστυχώς όμως η Κασσάνδρα απεδείχθη πως έλεγε αλήθειες, έστω και πικρές. Τώρα μάλιστα οι πιο πολύτιμες αλήθειες είναι και οι πιο σκληρές.

Στην τόσο δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε, στο χώρο της πολιτικής, οφείλουμε περισσότερο παρά ποτέ, να λέμε μόνο αλήθειες. Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μόνο έτσι θα κινητοποιήσουμε και θα αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνάμεων της κυπριακής κοινωνίας για να υπερβούμε την κρίση.

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Μίλησα για επικίνδυνες αυταπάτες. Δυστυχώς ορισμένοι πολιτικοί έχουν καλλιεργήσει αυταπάτες. Οι πολίτες πιστεύουν πως οι πολιτικοί έχουμε πάρει διαζύγιο με την αλήθεια διότι αλλοιώνουμε την πραγματικότητα κατά περίσταση. Λέμε οτιδήποτε μας ευνοεί πολιτικά γι’ αυτό και ο χώρος της πολιτικής απαξιώνεται.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε. Για πολλά χρόνια, οφείλαμε να καταγράψουμε και να περάσουμε στην κοινωνία εκείνα τα δύσκολα και δυσάρεστα που έπρεπε να γίνουν για να προλάβουμε τα χειρότερα. Οφείλαμε να αγνοήσουμε το όποιο πολιτικό, κομματικό, και προσωπικό κόστος. Αυτό το αυτονόητο καθήκον κατά κανόνα δεν υπηρετήθηκε. Και τούτο, παρά το ότι οι πολίτες ήσαν πανέτοιμοι να ακούσουν αυτές και πολλές άλλες σκληρές αλήθειες. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες στιγμές που η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τα κόμματα, που υποτίθεται ότι εκείνα την εκφράζουν.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως σε αυτές τις ώρες των μεγάλων κρίσεων ο χώρος της πολιτικής θα δοκιμαστεί πιο σκληρά παρά ποτέ.

Οφείλουμε λοιπόν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όσοι από εμάς διαθέτουμε σύγχρονες αντιλήψεις, να πάρουμε τον δύσβατο και ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην επανάκτηση της αξιοπιστίας.

Αν δεν ξαναχτίσουμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης πολιτικών και πολιτών, η κοινή προσπάθεια για να σταθεί η Κύπρος στα πόδια της θα αποτύχει.

Αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα ότι έχει διευρυνθεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική – όχι αδικαιολόγητα – είτε γιατί δεν την εμπιστεύονται, είτε γιατί αισθάνονται αποκλεισμένοι από αυτήν. Οφείλουμε άμεσα να σπάσουμε τους αποκλεισμούς. Κλειστού τύπου συντεχνιακές αντιλήψεις και κατεστημένα στη διαχείριση της πολιτικής δεν έχουν θέση στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Στο Δημοκρατικό Συναγερμό ανοίγουμε τις πόρτες μας στην κοινωνία.

Στόχος μας είναι η κοινωνικοποίηση των κομμάτων και όχι η κομματικοποίηση της κοινωνίας.

Θέλουμε κοντά μας τη φρεσκάδα και τη δημιουργική συμμετοχή, ειδικά των νέων ανθρώπων και των παραγωγικών τάξεων. Είναι δικό μας στοίχημα να τους ανοίξουμε το δρόμο.

Αν δεν αλλάξουμε τα πράγματα, τότε θα δυναμώνουν οι ισοπεδωτικές γενικεύσεις της μορφής «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Και δεν θα γίνουμε οι ίδιοι. Στην πολιτική κρινόμαστε από τη θέση μας στα μεγάλα εθνικά θέματα, κρινόμαστε από την οικονομική μας πολιτική και από την κοινωνική μας ευαισθησία. Κρινόμαστε την ώρα των δύσκολων αποφάσεων.

Κρινόμαστε επίσης φίλες και φίλοι, από τη σχέση μας με τους πολίτες. Θέλουμε αυτή τη σχέση ανοικτή, στηριγμένη πάνω στα γερά θεμέλια της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Μέσα από αυτό το Συνέδριο δημιουργούμε τα νέα ‘σημεία επαφής’ με την κοινωνία. Αυτά είναι οι νέες ιδέες, οι μοντέρνες αντιλήψεις, οι σύγχρονες νοοτροπίες, οι ρεαλιστικές προτάσεις μας. Όλα αυτά θέλουμε να εμπλουτίσουμε, να τονώσουμε, να δυναμώσουμε. Στο Δημοκρατικό Συναγερμό είμαστε ανοικτοί στην κοινωνία γιατί έτσι υπηρετούμε το θεμελιώδη σκοπό της ύπαρξής μας: Να δώσουμε δύναμη στην Κύπρο και να την οδηγήσουμε προς το μέλλον με ασφάλεια και προοπτική.

Απευθύνομαι και σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες: Υπεράνω όλων είναι ο τόπος και ο λαός. Όχι τα κόμματα. Η παρακαταθήκη του ιδρυτή της παράταξής μας Γλαύκου Κληρίδη, ότι όταν η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες στιγμές, τα κομματικά συμφέροντα παραμερίζονται και το συμφέρον της πατρίδας τίθεται υπεράνω όλων, θα αποτελεί την πυξίδα της πολιτικής μας συμπεριφοράς.

Φίλε Πρόεδρε, Νίκο Αναστασιάδη, εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό, στο κόμμα που έβαλες έντονα και τη δική σου σφραγίδα, θα είμαστε δίπλα σου όταν παραμερίζεις και προσπερνάς τα κομματικά συμφέροντα και στέκεσαι με πολιτική παρρησία υπηρετώντας το εθνικό καλό.

Κύριε Πρόεδρε, Φίλες και φίλοι,

Ο τόπος, αλλά και η κυβέρνηση, έχουν ανάγκη έναν ισχυρό, σύγχρονο Δημοκρατικό Συναγερμό, που θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι πολίτες, από οποιοδήποτε κομματικό ή ιδεολογικό χώρο κι αν προέρχονται, αναγνωρίζουν ότι είμαστε διαχρονικά η πιο σύγχρονη πολιτική δύναμη του τόπου.

Δεν μας αρκεί. Τα πάντα αλλάζουν γύρω μας. Οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε διαρκώς στις νέες προκλήσεις και να τις αντιμετωπίζουμε.

§ Συνεχίζουμε να εκσυγχρονίζουμε τις δομές και τη λειτουργία μας.

§ Ανοίγουμε ακόμη περισσότερο τις πόρτες της παράταξής μας.

§ Εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε τη σχέση των πολιτών με την πολιτική.

§ Πολεμούμε τον άκρατο λαϊκισμό.

§ Συγκρουόμαστε με τα κατεστημένα.

§ Ερχόμαστε σε ρήξη με το παρελθόν.

Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πολιτικό σύστημα διαφάνειας και λογοδοσίας, μακριά από φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Θα εργαστούμε σκληρά να δικαιώσουμε τις προσδοκίες της.

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη, τα στελέχη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους για τη διαχρονική στήριξη που προσφέρουν στο κόμμα, αλλά κυρίως για τη συμβολή τους στη σημαντική πολιτική μάχη που δώσαμε με επιτυχία στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου στον τέως Πρόεδρο της παράταξης, και νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη για τη διαχρονική του συμβολή να καταστεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός η πιο ισχυρή και η πιο εκσυγχρονιστική δύναμη του τόπου.

Με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ο τόπος μπήκε σε μια άλλη εποχή. Με το Συνέδριο μας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός μπαίνει σε μια νέα εποχή, με ακλόνητη όμως την προσήλωση σ’ αυτό που πρέσβευε η ιδρυτική του διακήρυξη, το 1976. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει ένα κόμμα αρχών, που «προέρχεται από το λαό και υπέρ του λαού τάσσει την ίδρυση, τη λειτουργία, την αποστολή του και όλους τους στόχους και σκοπούς του».

Ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε στον τόπο ένα μέλλον ελπίδας και προοπτικής. Η αποστολή που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη. Για να πετύχουμε χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή και η δημιουργική παρουσία όλων.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα εργασθεί ώστε να επικρατήσει η μέγιστη δυνατή ενότητα και νηφαλιότητα. Αυτή η πολιτική απόφαση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα πολιτευθεί συνετά και υπεύθυνα για το συλλογικό καλό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σήμερα καλούμαστε με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη να κατανέμουμε τα βάρη της κρίσης.

Στο σημείο που αφέθηκε να οδηγηθεί η οικονομία μας, η κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια του διχασμού μεταξύ προνομιούχων και αδικημένων, ούτε θα αντέξει το βάρος εργατικών ή άλλων αναταράξεων για εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων. Η επικέντρωση της προσοχής και της φροντίδας μας δεν θα είναι όμως μόνο σε όσους έχουν δουλειά ή σε όσους, έστω και με δυσκολίες, διατήρησαν στη ζωή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τους. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας θα είναι οι άνεργοι, και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διαλύθηκαν και τις οποίες θα πρέπει να «αναστήσουμε» αν θέλουμε να ξανακτίσουμε την οικονομία μας. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο τους προστατευμένους αλλά και τις πολλές άλλες χιλιάδες εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και τις χιλιάδες εργαζόμενων με απολαβές φτώχιας.

Οι ευαισθησίες μας για τους εργαζόμενους, είναι δεδομένες. Εξίσου δεδομένες πρέπει να θεωρούνται και οι ευαισθησίες μας για τους αυτοεργοδοτούμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον επιχειρηματικό ιστό της Κύπρου. Θα στηρίξουμε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που δημιουργεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Παράλληλα, απαιτείται η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για τη διαχείριση των εσόδων από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, για επίσπευση της εξόδου της Κύπρου από την οικονομική κρίση.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Η αναγκαία, από τα δεδομένα, έμφαση στην οικονομία και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από την προσπάθεια αναζήτησης λύσης στο κυπριακό. Που όσο παραμένει άλυτο θα είναι η πρώτη εθνική προτεραιότητα μας. Θα πρέπει έγκαιρα και ξεκάθαρα να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να έχει τέτοιο περιεχόμενο που να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά στη γειτονιά μας. Πληρώσαμε μέχρι σήμερα βαρύ το τίμημα λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης. Καιρός να εκμεταλλευτούμε με σύνεση και σωφροσύνη τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα προς όφελος της εθνικής μας υπόθεσης.

Φίλες και Φίλοι,

Οι εποχές είναι δύσκολες, θέλω όμως να κλείσω με ένα συγκρατημένα αισιόδοξο μήνυμα.

Ο μαρτυρικός λαός και ο τόπος μας πέρασαν και χειρότερα.

Το 1974 μέσα από τα ερείπια και την τραγωδία της τουρκικής εισβολής, ξαναχτίσαμε την κυπριακή οικονομία και πραγματοποιήσαμε το οικονομικό θαύμα.

Τότε όλοι γίναμε ένα. Εργοδότες και εργοδοτούμενοι. Κράτος και πολιτικά κόμματα. Συντεχνίες και επαγγελματικές οργανώσεις. Τότε παραμερίστηκαν κόκκινες γραμμές και κεκτημένα. Οι απλοί πολίτες επέδειξαν πρωτόγνωρο πατριωτισμό.

Μέσα από τη δοκιμασία της προσφυγιάς, παραμέρισαν όλοι το ‘εγώ’ και στη θέση του έβαλαν το ‘εμείς’. Η κοινή προσπάθεια δεν ήταν λεκτικό σχήμα, ήταν τρόπος ζωής. Υποφέραμε, αλλά τα καταφέραμε.

Κάθε λαός έχει τις αδυναμίες του. Έχει όμως και τα προτερήματά του. Και στην Κύπρο διαθέτουμε μεγάλα κοιτάσματα από εργατικότητα, γνώση, εξωστρέφεια, φιλότιμο και πείσμα.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μας πλούτος.

Με ανεκτίμητη αξία.

Την αξία που κάνει τους λαούς που προσπαθούν και τελικά τα καταφέρνουν, περήφανους.

Η ιστορία άνοιξε για την Κύπρο ένα νέο κεφάλαιο. Μία νέα πρόκληση.

Περιμένει από όλους εμάς, σε όποιο χώρο και αν ανήκουμε, να γράψουμε αυτό το κεφάλαιο με την υπεύθυνη στάση και το έργο μας.

Το αύριο θα μας κρίνει αυστηρά για ότι κάνουμε σήμερα.

Γιατί το αύριο δεν είναι απρόσωπο. Έχει το πρόσωπο των παιδιών μας.

Δεχόμαστε την πρόκληση της ιστορίας.

Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε.

Η Κύπρος θα σταθεί και πάλι όρθια.

Σας ευχαριστώ.

Δύναμη και κουράγιο.