Φίλοι μου,

 

Αγαπητά Μέλη του Πολιτικού Γραφείου,

 

Φίλε Υπουργέ των Οικονομικών,

 

Σας καλωσορίζω και σε αυτή την ολοήμερη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου. Δίνουμε σήμερα συνέχεια στον προβληματισμό μας με συλλογικότητα και ευθύνη, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην μεγάλη μας αποστολή.

 

Να φτιάξουμε μια καλύτερη Κύπρο.

 

Το αισθανόμαστε όλοι καθημερινά. Οι πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη νέα διακυβέρνηση και στο Δημοκρατικό Συναγερμό. Αναμένουν και απαιτούν από εμάς να σπάσουμε τα αδιέξοδα. Να βάλουμε οριστικό τέλος στις παθογένειες και τις αναχρονιστικές νοοτροπίες που μας οδήγησαν μέχρις εδώ.

Να δώσουμε ξανά στην Κύπρο και την οικονομία της, το κύρος και την αξιοπιστία που μας αξίζει. Να θέσουμε το στέρεο υπόβαθρο και να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Είναι πολύ βαρύ το χρέος μας. Εξαιρετικά δύσκολες οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Αυτές τις προσδοκίες όμως, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τις διαψεύσουμε.

Για εμάς, ο δρόμος της ριζοσπαστικής αλλαγής είναι μονόδρομος. Διατρανώνουμε και σήμερα την αποφασιστικότητά μας να είμαστε οι πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης, όχι οι συνεχιστές του ίδιου προβλήματος.

Να είμαστε η πολιτική δύναμη που θα θέσει οριστικό τέλος στους συμβιβασμούς, τα εύηχα συνθήματα, και τις επιφανειακές προσεγγίσεις. Όλα εκείνα τα συστατικά που πολλαπλασίασαν τα προβλήματα και δημιούργησαν αγκυλώσεις, που φορτώθηκαν στα παιδιά μας. Τις πολιτικές και πρακτικές εκείνες που οδήγησαν τη χώρα μας μπροστά στην οικονομική χρεοκοπία, αλλά και στη χρεοκοπία αρχών και αξιών.

Το τι είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Αναστασιάδης με την εκλογή του είναι καλά γνωστό σε όλους μας.

Κάθε πολίτης πλέον αντιλαμβάνεται το μεγάλο κόστος της απραξίας και των πολιτικών που θέτουν πάνω από το Εθνικό, το κομματικό συμφέρον.

Όπως και τη μεγάλη αξία της  ευθύνης να λαμβάνεις αποφάσεις, που όσο και αν αντιστρέφονται το λαϊκό αίσθημα, εξυπηρετούν το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας.

Σήμερα, έχουμε ενώπιον μας μία δανειακή σύμβαση πολύ σκληρή και ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα το τηρήσουμε, τόσο στην εφαρμογή του, όσο και στα χρονοδιαγράμματα.

Συνεπάγονται οδυνηρές θυσίες για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας, οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα του λαού μας, οδυνηρές θυσίες στη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τους μικρομεσαίους.

Η δύσκολη αυτή επιλογή συνιστά, δυστυχώς, μονόδρομο. Είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η χώρα μας στην απαραίτητη εξυγίανση και ανάκαμψη της οικονομίας.

Έχουμε ακόμη την υποχρέωση να ενσωματώσουμε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από καιρό να είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας. Κάτι που σχεδόν όλοι ανεξαίρετα αναβάλλαμε, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.

Σήμερα παρουσιάζεται και μια μοναδική ευκαιρία για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις δεκαετιών. Στρεβλώσεις που δημιούργησαν ανισότητες και μικρά βασίλεια. Αγκυλώσεις που έχουν διαχωρίσει τους πολίτες σε προνομιούχους και μη.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Τρεις άξονες καθορίζουν την πολιτική μας.

Ο πρώτος άξονας, έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση της πορείας της χώρας, μετά τον μεγάλο οικονομικό σεισμό που υπέστη τον περασμένο Μάρτιο.

Έχουμε μπροστά μας δύσκολες συνθήκες. Οι αυξημένες φορολογίες σε ΦΠΑ και καύσιμα, όπως έχουν ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά και η περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, αναμένεται πως θα εντείνουν τις πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ώρα μάλιστα, που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού μας τομέα.

Έχουμε υποχρέωση να πούμε την αλήθεια στον κόσμο.

Δεν έχει νόημα να χαϊδεύουμε αυτιά. Σημασία για εμάς έχει να είμαστε χρήσιμοι, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί για την πατρίδα μας.

Το 2014 δεν θα είναι εύκολη χρονιά. Ούτε για τα νοικοκυριά, ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία γενικότερα. Το χειρότερο, είναι η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ανεργίας.

Το 2014 όμως, μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά της μεγάλης καμπής που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη.

Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται να συνεχίσουμε με συνέπεια την πολιτική της εξυγίανσης και της μεταρρύθμισης, τόσο του χρηματοπιστωτικού μας τομέα, όσο και της οικονομίας του τόπου και του δημοσίου ευρύτερα.

Έτσι θα περάσουμε από τη βαθιά ύφεση στη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, κατοχυρώνοντας το μέλλον των επόμενων γενεών και τη θέση της χώρας μας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ευρώ.

Ήδη, ο Υπουργός των Οικονομικών έχει καταθέσει ένα πολύ απαιτητικό και τολμηρό προϋπολογισμό ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων.

Ένα προϋπολογισμό που έχει ως βάση τη μείωση των εξόδων και όχι την επιβολή νέων φορολογιών. Που οι προβλέψεις του δεν βασίζονται στην υπεραισιοδοξία, αλλά τον ρεαλισμό.

Που είναι εξαιρετικά προσεγμένος και λαμβάνει υπόψη ακόμη και το ενδεχόμενο τα πράγματα να πάνε πιο αρνητικά από ότι προβλέπεται.

Το να μην χρειαζόμαστε κάθε 2-3 μήνες νέες αναθεωρήσεις στόχων και συζήτηση νέων φορολογιών, αποτελεί από μόνο του τεράστια αλλαγή νοοτροπίας. Δημιουργεί εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Η ύφεση για το 2013 αναμένεται να είναι αισθητά μικρότερη από το 9% που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την θετική πρώτη αξιολόγηση της τρόικας, δείχνει ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, εμείς παρουσιάζουμε τα πρώτα δείγματα ελέγχου της κρίσης πολύ πιο γρήγορα.

Ευελπιστούμε και στη δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας σε λίγες βδομάδες, να πετύχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα. Με την απόλυτη όμως συνειδητοποίηση ότι είμαστε ακόμη στην αρχή της επίπονης διαδρομής.

Δεν μπορώ ακόμη, να αφήσω ασχολίαστη την υπεύθυνη και πατριωτική συμπεριφορά των Κυπρίων πολιτών. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και πρόσφατα σε σχέση με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Οι πολίτες στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι αυτόν τον τόπο θα τον σώσουμε. Ότι κοινή μας απόφαση είναι, να κάνουμε ότι χρειάζεται για να βγούμε από το μνημόνιο όσο νωρίτερα γίνεται.

Ανταποκρινόμενοι στην πρωτοφανή ανταπόκριση της κοινωνίας στην πληρωμή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, καταθέσαμε κατεπειγόντως πρόταση νόμου την περασμένη Πέμπτη στη βουλή, πετυχαίνοντας να επεκταθεί ο χρόνος της έκπτωσης 10%, μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Έχουμε επίσης υποσχεθεί πως θα επιχειρήσουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση του Κύπριου φορολογούμενου από τη συγκεκριμένη φορολογία.

Τόσο με ανακατανομή του προϋπολογισμού και περισσότερες εξοικονομήσεις, όσο και μέσο της πιο ενδελεχούς καταγραφής και φορολόγησης των ακινήτων, επιτυχαίνοντας ακόμη μεγαλύτερη στόχευση.

 

 

Φίλοι μου,

 

Η πικρή αλήθεια είναι, ότι όσο καλά και να διαχειριστούμε την κρίση, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην κοινωνία θα συνεχίσουν να διογκώνονται, μέχρι να πετύχουμε την ανάκαμψη.

Μαζί με την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, σε αυτή την έκτακτη κατάσταση έχουμε τεράστια υποχρέωση να κατανέμουμε με δίκαιο τρόπο και με ευαισθησία τα βάρη της κρίσης.

Να είμαστε κοινωνικά δίκαιοι, ιδιαίτερα προς τα πραγματικά μεγάλα θύματα της οικονομικής τραγωδίας.

Θα αποτελέσει ασυγχώρητη κοινωνική αδικία ο διαχωρισμός μεταξύ προνομιούχων και αδικημένων.

Δεν μπορεί η επικέντρωση της προσοχής και της φροντίδας μας να είναι μόνο σε όσους έχουν δουλειά και έχασαν μερικά από τα προνόμια τους.

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας θα είναι οι άνεργοι, και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διαλύθηκαν και τις οποίες είτε θα πρέπει να «αναστήσουμε», είτε να κατευθύνουμε σε άλλους τομείς.

Θα λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο τους προστατευμένους, αλλά και τις πολλές άλλες χιλιάδες εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, τις χιλιάδες εργαζόμενων με απολαβές φτώχειας.

Θα λάβουμε υπόψη τους νέους μας που όχι μόνο αισθάνονται τα φτερά της δημιουργίας τεμαχισμένα και ανύπαρκτα, αλλά πνίγονται συνάμα από την αδικία να πληρώνουν το λογαριασμό, για λάθη και παραλήψεις της δικής μας γενιάς.

Δεν θέλουμε να είμαστε μάρτυρες φαινομένων όπου νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτεροι, εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για αναζήτηση εργασίας.

Η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί έκτακτα μέτρα ανακούφισης όσων τα έχουν χάσει όλα, ή κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα.

Η κοινωνική αλληλεγγύη σήμερα, απαιτεί από αυτούς που λαμβάνουν πάρα πολλά, να στηρίξουν για τη δύσκολη επόμενη χρονιά όσους λαμβάνουν ελάχιστα ή και δεν λαμβάνουν τίποτα.

Αλλά και να τροφοδοτήσουν τους νέους και τους μικρομεσαίους με τα ελάχιστα έστω εφόδια, που θα τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν και να τροφοδοτούν την ανάπτυξη.

Τέτοια έκτακτα μέτρα, ειδικά για το 2014, τα επεξεργαζόμαστε και στοχεύουμε σύντομα να τα παρουσιάσουμε. Κοινωνικά ανάλγητοι εμείς δεν είμαστε.

Δεν πρόκειται να προστατεύουμε τα υπερπρονόμια και να υπηρετούμε τη στασιμότητα, όσο και αν απέναντί μας θα βρεθούν οργανωμένα σύνολα.

Δεν θα σφυρίζουμε αδιάφορα, την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό Κυπρίων δυστυχεί.

Η ρήξη με τα παρελθόν και η ρήξη με τα καταστημένα πρέπει να είναι καθολική. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το συμφέρον των πολλών, και όχι των ολίγων. Μόνο έτσι θα αποδείξουμε ότι πραγματικά μεριμνούμε για την κοινωνία στο σύνολό της.

 

 

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Ο δεύτερος άξονας των πρωτοβουλιών μας, αφορά το πως φτάσαμε μέχρι εδώ και κυρίως, το πως θα επαναφέρουμε συνθήκες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Να καταφέρουμε να ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς.

Δεν μπορεί να ξεπεράσουμε καμία κρίση, αν ο πολίτης δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Και από την ώρα που δεν την έχει, πρώτα φταίμε εμείς οι πολιτικοί και μετά οι πολίτες.

Ήδη έχουμε προωθήσει προτάσεις νόμου που έχουν να κάνουν με τη δήμευση περιουσίας ενόχων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Έχουμε ηγηθεί της προσπάθειας συμμόρφωσης των πολιτικών κομμάτων με τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO, υιοθετώντας όλες τις πρόνοιες που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Μια ριζοσπαστική αλλαγή προς την διαφάνεια, την τεράστια αξία της οποίας θα αντιληφθούν οι πολίτες μόλις εφαρμοστεί.

Πρωτοστατήσαμε στη βουλή για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας, με ενδυνάμωση του διοικητικού της συμβουλίου με εκτελεστικούς συμβούλους.

Σήμερα, στο Πολιτικό Γραφείο, θα εγκρίνουμε απόφαση αναφορικά με τους διοικητικούς συμβούλους των ημικρατικών οργανισμών και στην εφαρμογή κριτηρίων, που θα διασφαλίζουν πως όλοι τους θα διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα που χρειάζονται, μακριά από κομματικές λίστες.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στόχος μας δεν είναι να αποκλείσουμε τα ικανά κομματικά στελέχη. Στόχος μας είναι να επιλέγουμε τους καλύτερους για κάθε αξίωμα, είτε κομματικά στελέχη είναι, είτε όχι.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με την κυβέρνηση, ετοιμάζουμε και προωθούμε σωρεία άλλων προτάσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της πολιτικής ζωής, στην πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και στην διευκόλυνση των επενδύσεων.

 

 

Φίλες και Φίλοι,

Για δεκαετίες, αναλώναμε το χρόνο και την ενέργεια μας διϋλίζοντας το χθες, με άγονες αντιπαραθέσεις και διχαστικούς διαξιφισμούς. Μέχρι που φτάσαμε σε μια ημικατεχόμενη και προ της χρεοκοπίας, πατρίδα.

Αν κάτι έχουμε ως χρέος όλοι, είναι να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, να διδαχθούμε από τα λάθη και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να έλθει η Κύπρος μας σε αυτό το οριακό σημείο.

Είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία τον περασμένο Ιούλιο, για να πετύχουμε την εθνική συμφιλίωση και την αναβάθμιση του πολιτικού μας πολιτισμού. Να σταματήσουμε να διαχωρίζουμε τους πολίτες με όρους πατριωτισμού και προδοσίας. Αυτή την πολιτική, εμείς θα την συνεχίσουμε ακόμη και αν δεν βλέπουμε ανταπόκριση.

Άκουσα με μεγάλη θλίψη, το προψεσινό διχαστικό κάλεσμα του τέως προέδρου της δημοκρατίας. Άκουσα για γραβατωμένους μασκοφόρους στο προεδρικό.

Όσο όμως και αν κάποιοι προσπαθούν να μας παρασύρουν για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ιδιοτέλειες, εμείς νερό στον μύλο του διχασμού δεν πρόκειται να ρίξουμε. Ούτε και δεκανίκια να δώσουμε σε όσους έχασαν το μέτρο και προσπαθούν με την πόλωση να ισορροπήσουν.

Η χείρα συνεργασίας μας είναι εδώ, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες του πιεστικού αγώνα εθνικής και οικονομικής επιβίωσης που δίνει η πατρίδα μας.

Εμείς θέλουμε να πετύχουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία στα πολλά που μας ενώνουν. Αν κάποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να παριστάνουν τους κήρυκες της διχόνοιας, αυτό είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους ιδίους. Μακριά από εμάς.

Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με ανοιχτό πνεύμα προτάσεις, από όπου και αν προέρχονται. Με αδιαπραγμάτευτους όμως αντιπάλους μας, τη διχόνοια και τον λαϊκισμό. Από όπου και εάν εκφράζονται, εντός ή εκτός κομμάτων. Εδώ, δεν χωρούν συμβιβασμοί.

Η σωτηρία της Κύπρου δεν παζαρεύεται, για χάρη κανενός κόμματος ούτε και παζαρεύεται για χάρη οποιασδήποτε κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης,  ούτε για χάρη οποιουδήποτε επωνύμου ή ανώνυμου. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ούτε θα αποπροσανατολίσουμε, ούτε και θα παραπλανήσουμε τους πολίτες με ανούσιες κοκορομαχίες και ανέξοδες, αλλά συνάμα και ανέφικτες υποσχέσεις.

Αυτές οι πρακτικές συγκαλύπτουν τα προβλήματα και εμποδίζουν την εξεύρεση των λύσεων. Είναι η λάθος συνταγή που αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, τη βαθαίνει.

Τον λαϊκισμό και τη διχόνοια αγαπητοί φίλοι, κανένα δικαστήριο, και καμιά διερευνητική επιτροπή δεν μπορεί να τιμωρήσει. Θα τιμωρήσει όμως ο ίδιος ο πολίτης, όποιον τα επιχειρεί.

Και θέλω σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα.

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας.

Υπάρχουν οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης που σήμερα λειτουργούν και διερευνούν σωρεία ζητημάτων. Έχουμε δηλώσει και έχουμε φανεί απόλυτα συνεπής στην αρχή που θέλει εμάς, τα πολιτικά κόμματα, να κάνουμε ένα βήμα πίσω, προκειμένου να αφήνουμε ανεπηρέαστη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Αυτό όμως επ’ ουδενί δεν αλλάζει τη θέση μας, ότι οι ευθύνες πρέπει να απονεμηθούν τάχιστα. Ότι σε υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής η ανοχή θα πρέπει να είναι μηδενική.

Αλλιώς η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες.

Τυχόν ατιμωρησία θα συνιστά μεγαλύτερο έγκλημα από την οικονομική καταστροφή που βιώνουμε. Κάτι τέτοιο δεν θα το συγχωρέσει η κοινωνία. Η ιστορία θα είναι αμείλικτη στην κρίση της.

Η αξιοπιστία μας έναντι των πολιτών, αποτελεί το πρώτο, το κυρίαρχο ζητούμενο σήμερα.

 

Φίλοι μου, Φίλε Χάρη,

 

Πέρα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη θέσπιση ενός πιο αξιόπιστου και αποτελεσματικού πολιτικού και θεσμικού συστήματος, η μεγαλύτερη πρόκλησή μας σήμερα είναι να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο για να οδηγήσουμε την Κύπρο σε ένα καλύτερο αύριο.

Γιατί ακόμη και αν διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τη σημερινή φουρτούνα, ακόμη και αν λειτουργήσουν άψογα όλοι οι θεσμοί απονομής ευθυνών, δεν θα έχουμε πετύχει τίποτα αν δεν φτιάξουμε την Κύπρο της επόμενης μέρας.

Η επόμενη μέρα αποτελεί τον τρίτο και κορυφαίο άξονα της πολιτικής μας.

Η επόμενη μέρα της περήφανης Κύπρου, που με την οικονομία σε στέρεες βάσεις, θα ατενίζει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.

Την Κύπρο που θα παρέχει στους πολίτες της, συνθήκες ανάπτυξης, ευημερίας και οικονομικής ασφάλειας.

Μέσα από μια νέα οικονομική πραγματικότητα που δεν θα είναι πλέον ευάλωτη και δεν θα στηρίζεται σε ένα μόνο τομέα.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας. Αυτή την ώρα, το χάσμα μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων στο τραπεζικό μας σύστημα μεγαλώνει, πιέζοντας τις τράπεζες να περιορίσουν το δανεισμό τους.

Κάτι που συνεπάγεται σχεδόν ανύπαρκτη δυνατότητα παραχώρησης νέων δανείων, αλλά και πίεση στους πελάτες για να μειώσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις τους.

Η μόνη διέξοδος για ανάπτυξη της οικονομίας μας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό. Και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντικρίσουμε και τις αποκρατικοποιήσεις.

Να τις μεταχειριστούμε ως ένα όχημα ανάπτυξης και πόλο έλξης επενδύσεων. Ως μια εκσυγχρονιστική κίνηση που θα φέρει χρήμα στη χώρα μας από το εξωτερικό, προς όφελος των καταναλωτών και των φορολογούμενων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Έχουμε ήδη δεσμευτεί ως πολιτεία για το θέμα αυτό από πέρσι το Νοέμβριο. Οι όποιες δηλώσεις για το αντίθετο αποτελούν απλά αυταπάτες. Αυταπάτες που αποδείχθηκε με τον χειρότερο τρόπο πόσο επικίνδυνες και ζημιογόνες είναι.

Επιπρόσθετα, έχουμε την άποψη πως θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας κρατικής Τράπεζας Αναπτύξεως. Προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, με την τεράστια έλλειψη ρευστότητας.

Μεγάλα έργα του ιδιωτικού τομέα που είναι εκκρεμή, να καταφέρουν να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν, προσφέροντας αναπτυξιακή ανάσα στον τόπο και δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Επεξεργαζόμαστε ακόμη προτάσεις, για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα των απαράδεκτα υψηλών δανειστικών επιτοκίων που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αξίζει μόνο να αναφέρω πως εάν μειώσουμε τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, τότε θα δημιουργηθεί επί πλέον ρευστότητα στην αγορά ύψους 1,3 δις ευρώ, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα.

Ταυτόχρονα όμως με αυτά τα πρώτα βήματα, βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα του αύριο.

Όλες εκείνες τις δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε για να στηρίξουμε τους τομείς που ήδη γνωρίζουμε, τον τουρισμό, την οικοδομική βιομηχανία, τις υπηρεσίες. Να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη ναυτιλία.

Αλλά και να αναπτύξουμε νέους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα, η καινοτομία. Τομείς που απαράδεκτα δεν κοιτάξαμε σοβαρά όλα αυτά τα χρόνια. Τομείς στους οποίους η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Που μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μια κυβέρνηση που προσπαθεί. Μια κυβέρνηση που κινείται.

Η επίσκεψη του Προέδρου στο Κουβέιτ μετά από σχετική πρόσκληση, η ανταπόκριση που είχε ο Υφυπουργός παρά το Προέδρω στο Λας Βέγκας για το καζίνο, οι αλλεπάλληλες επισκέψεις αξιωματούχων στο Ισραήλ, το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Κύπρο έστω και με λαβωμένο σήμερα το τραπεζικό σύστημα, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και εύηχα συνθήματα, κτίζουμε ξανά και με σταθερό βηματισμό την εμπιστοσύνη προς την Κύπρο και την οικονομία της.

Τεράστιο ρόλο στην επόμενη μέρα ασφαλώς, θα παίξει το πως θα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο την ενέργεια. Όχι μόνο για εμάς σήμερα. Κυρίως για την Κύπρο, την γεωστρατηγική της θέση και τις επόμενες γενιές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τη θέση του Υπουργού των Οικονομικών, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από την πορεία των υδρογονανθράκων, τις τομές και την αλλαγή θα τις προχωρήσουμε, με ή χωρίς τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Όπως υποστηρίζουμε και τη δημιουργία νέων θεσμικών οργάνων, που αναδεικνύουν την αξιοπιστία της χώρας μας σε σχέση με τη διαχείριση τους.

 

 

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την κυβέρνηση στη μάχη της και στη ρήξη με τα κατεστημένα και τις νοοτροπίες άλλων εποχών.

Η ίδια η κοινωνία απαιτεί την αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης, ζητά ένα νέο, σύγχρονο και αποδοτικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, μια οικονομία ισχυρή και πολυεπίπεδη.

Είμαστε έτοιμοι να συμπαραταχθούμε και να επιμεριστούμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, αρκεί να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική των παιδιών μας. Στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται η χώρα μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Εναπόκειται στα δικά μας χέρια να δημιουργήσουμε ξανά την ελπίδα για τον τόπο μας.

Θα είμαστε πρωτοπόροι σε αυτή την προσπάθεια. Ταυτόχρονα θα είμαστε και η γέφυρα της κυβέρνησης με την κοινωνία.

Θα μεταφέρουμε τις πραγματικότητες που βιώνουν οι πολίτες και τα προβλήματα που αναδεικνύουν μέσα από την καθημερινότητα τους.

Θα καταγράφουμε όλα εκείνα που επιβάλλεται να διορθωθούν σε αυτή τη δύσκολη πορεία. Θα είμαστε ο μεταρρυθμιστικός πυλώνας, αλλά και ο καθρέπτης της κοινωνικής πραγματικότητας.

Η φωνή μας θα είναι υποστηρικτική, αλλά και διακριτή. Και εκεί που απαιτείται, η παράταξη μας θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

Αυτό έπραξε πάντα ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην ιστορία του και θα συνεχίσει να το πράττει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

 

Φίλοι μου,

Στο δικό μας το μυαλό, δεν χωράει κανένα πισωγύρισμα και κανένα δίλλημα.

Το πήραμε απόφαση.

Θα αλλάξουμε την Κύπρο προς το καλύτερο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε.

Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας και όπου χρειάζεται θα σπάσουμε και αυγά. Η προοπτική της καλύτερης Κύπρου του αύριο, της Κύπρου της επόμενης μέρας, είναι ο νέος μας αυτοσκοπός.

Το όραμα που είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε! Το χρωστούμε στα παιδιά μας να είναι η κερδισμένη γενιά των Κυπρίων.

Πολιτικό Γραφείο της 20ης Οκτωβρίου 2013