Φίλοι μου,

 

Ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές, αλλά και ένα χρόνο μετά τα δραματικά γεγονότα του Eurogroup που συντάραξαν την κυπριακή κοινωνία, καλούμαστε να δώσουμε μια νέα κρίσιμη εκλογική μάχη.

Μια μάχη στην οποία μπαίνουμε συγκλονισμένοι, από την απώλεια ενός δικού μας, υπέροχου ανθρώπου. Ενός πολιτικού που είχε πολλά ακόμα να δώσει στην πατρίδα και πολλή ακόμη ποιότητα να προσδώσει στην παράταξή μας.

Είμαι βέβαιος ότι εκφράζω τα αισθήματα όλων μας, αδυνατώντας ακόμη να πιστέψω ότι ο Τάσος, μας έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή. Ότι δεν είναι εδώ σήμερα να μας συντροφεύει ήρεμα και ταπεινά, να συμβάλλει με τον δικό του μοναδικό τρόπο στην ανάγκη να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας μας.

Αυτό το σκληρό παιγνίδι όμως που ήρθε η μοίρα να μας παίξει, δεν μπορεί να μας αποστερήσει την υπερηφάνεια που νοιώθουμε για το ότι ένας άνθρωπος με τέτοια περισσεύματα φιλοπατρίας, ήθους και ευπρέπειας, ήταν για μας φίλος, συνεργάτης, συναγωνιστής.

Μας άφησες νωρίς Τάσο Μητσόπουλε. Μας διακατέχει μια τεράστια αδικία γι’ αυτό. Μας άφησες όμως κληρονομιά την πολιτεία και τα υψηλά ιδανικά σου. Το μυαλό και η σκέψη μας, δεν  μπορούν παρά να υποκλίνονται, να συγκινούνται, αλλά και να ανατρέχουν στις αξίες και τις αρχές σου.

Στο καλό σου ευχόμαστε όλοι εδώ.  Με δύο υποσχέσεις. Η πρώτη, να έχουμε έγνοια για τους δικούς σου ανθρώπους, που εδώ και μια βδομάδα έχουν γίνει ακόμη πιο δικοί μας απ’ ότι ήταν ήδη. Η δεύτερη, να υπηρετήσουμε και να αναδείξουμε το παράδειγμα σου. Η απώλεια του οποίου έχει βαρύνει ολόκληρη την Κυπριακή κοινωνία.

Αιωνία θα κρατήσουμε τη μνήμη σου.

 

Φίλες και Φίλοι,

Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Βιώνουμε όλοι τεράστιες ατομικές και συλλογικές προκλήσεις. Προκλήσεις που για να αντιμετωπιστούν, οφείλουμε ως χώρα να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Να εγκαταλείψουμε πρακτικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση και μας εγκλώβισαν σε αδιέξοδα.

Κάποιοι από εμάς, είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ερχόντουσαν. Είχαμε επισημάνει την ανάγκη να παρθούν τα αναγκαία σκληρά μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν εισακουστήκαμε. Ο λαϊκισμός επικράτησε. Τα δραματικά λάθη της περασμένης διακυβέρνησης, τα εγκλήματα στον τραπεζικό τομέα, μαζί με τις διαχρονικές παθογένειες για τις οποίες όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, μας οδήγησαν στη σημερινή δυσχερή οικονομική πραγματικότητα.

Αν κάτι λοιπόν οφείλουμε να έχουμε μάθει, είναι ότι ένας δρόμος υπάρχει για να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας. Μία και μόνη είναι η μέθοδος για να ξανακερδίσει η πολιτική την αξιοπιστία της στη σχέση της με τους πολίτες.

Να λέμε με θάρρος, τόλμη και παρρησία τις σκληρές αλήθειες. Να υλοποιούμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα, τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας.

Αυτό αναμένει δικαίως ο κόσμος από εμάς. Το να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του, αποτελεί ύψιστο εθνικό καθήκον.

Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, έλαβε γενναίες αποφάσεις κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αποφάσεις επώδυνες, που συνεπάγονται οδυνηρές θυσίες για όλους. Στο σημείο που είχαμε φτάσει, ήταν ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποφύγουμε τη χρεωκοπία. Η κυβέρνηση όφειλε να αναλάβει το όποιο πολιτικό κόστος. Και αυτό έπραξε.

Υπάρχουν δυνάμεις που ακόμα και σήμερα αντιτάσσονται στην Ευρώπη και στις μεταρρυθμίσεις. Ισχυρίζονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Το ερώτημα όμως είναι εξαιρετικά ευθύ: Θέλουν να φύγουμε από την Ευρώπη και το ευρώ; Εάν αυτό προτείνουν, να μας το πουν ευθαρσώς. Να μην κρύβονται.

Για εμάς ο μόνος δρόμος για την Κύπρο είναι ο Ευρωπαϊκός. Εν γνώσει μας ότι δεν είναι και αγγελικά πλασμένος. Η χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ, η απώλεια της ασφάλειας που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι για μας επιλογή.

Γιατί όσα προβλήματα και αν έχει σήμερα η ένωση, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, να πάρουμε το καπέλο μας και να φύγουμε. Είμαστε ιδιοκτήτες και έχουμε μια δική μας θέση στο τραπέζι. Αυτή τη θέση, δεν σκοπεύουμε να την παραχωρήσουμε σε κανέναν. Αυτή είναι η μάχη που θα δώσουμε τον Μάιο.

Εδώ που φτάσαμε, δεν χωρούν συμβιβασμοί. Η σωτηρία της Κύπρου δεν παζαρεύεται για χάρη κανενός κόμματος, ούτε και παζαρεύεται για χάρη οποιασδήποτε κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης. Ούτε για χάρη κανενός επωνύμου ή ανώνυμου. Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά σκοπιμοτήτων.

Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Από το μνημόνιο θα βγούμε, εάν κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να είχαμε κάνει από μόνοι μας εδώ και χρόνια. Οι αλλαγές που χρειάζεται η Κύπρος σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι απλά μία υποχρέωση που έχουμε αναλάβει έναντι των δανειστών μας. Είναι για μας μονόδρομος. Είναι προϋπόθεση επιβίωσης.

 

Φίλοι μου,

Ένα είναι το δεδομένο. Με αναλύσεις του χθες, δεν λύνονται αυριανά προβλήματα. Το μεγάλο ραντεβού του αύριο για την Κύπρο μας, είναι πολύ συγκεκριμένο. Είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε τη νέα Κυπριακή οικονομία, που στηριγμένη σε γερά θεμέλια θα επιτρέπει την σταθερή και αειφόρο ευημερία του λαού μας.

Να κερδίσουμε την θέση που μας αξίζει στην Ευρώπη. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα συνδράμουν στη βιώσιμη λύση του Εθνικού μας προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι η αδήριτη ανάγκη να ανακτήσουν οι θεσμοί την αξιοπιστία τους και να αισθάνεται έμπρακτα ο πολίτης ότι το κράτος αποτελεσματικά προάγει την κοινωνική συνοχή.

Να μην χωρίζεται η κοινωνία σε προνομιούχους από τη μια και ξεχασμένους, ανθρώπους που παλεύουν μόνοι τους με τα προβλήματα από την άλλη.

Για να πραγματοποιηθούν όμως οι αναγκαίες αλλαγές, επιβάλλεται η συνεργασία πολιτικής και κοινωνίας. Να αντιληφθούμε ότι όσο πιο μεγάλη είναι η κρίση που αντιμετωπίζουμε, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η δύναμη της σύνθεσης και της συνεννόησης.

Και εμείς οι πολιτικοί, θα πρέπει πρώτοι απ’ όλους να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας σε όλους τους πολίτες, σεβόμενοι πάνω απ’ όλα τις θυσίες τους. Δεν νοείται η Κύπρος να παλεύει για τη σωτηρία της και εμείς, αντί να σχεδιάζουμε το αύριο, να επιμένουμε να αντιδικούμε για τα ζητήματα του χθες.

Απλώνουμε χέρι συνεργασίας προς όλους. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις, αξιόπιστες και ρεαλιστικές,  απ’ όπου και αν προέρχονται. Ο αντίπαλος όλων των Κυπρίων πρέπει να είναι ο λαϊκισμός. Απ’ όπου και εάν εκφράζεται. Εντός ή εκτός κομμάτων.

Για να διασφαλίσουμε την πορεία της Κύπρου προς το μέλλον, οφείλουμε να βάλουμε την Κύπρο πάνω από τις κομματικές ιδεολογίες. Χρειαζόμαστε ενότητα. Όχι διχασμό. Μετριοπάθεια. Όχι φανατισμό. Απαιτείται πραγματισμός. Όχι δόγματα. Χειροπιαστά αποτελέσματα. Όχι λόγια και κούφιες υποσχέσεις.

Υπάρχει καλύτερη Κύπρος. Πολίτες και πολιτικές δυνάμεις έχουμε χρέος να συναντηθούμε σε αυτή τη δημιουργική προσπάθεια. Γι’ αυτό το ραντεβού με την Κύπρο του αύριο, απευθύνουμε σε όλους προσκλητήριο ευθύνης. Δηλώνοντας ταυτόχρονα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Στο ραντεβού με το αμαρτωλό παρελθόν, εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα απόντες.

Διότι η αλήθεια είναι, φίλες και φίλοι, ότι η κοινωνία ξεπέρασε εμάς τα κόμματα σε ωριμότητα και υπευθυνότητα. Κάποια κόμματα όμως και πολιτικοί επιμένουν ακόμη στον ανέξοδο λαϊκισμό. Σε άλλα επικρατεί το σύνδρομο της αυτό-δικαίωσης πάνω από τα ερείπια των πολιτικών τους

Kαι κάποιες αντιδράσεις, δεν ήταν όσο υπεύθυνες θα έπρεπε υπό τις περιστάσεις. Υπήρξε απολυτότητα. Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι επικρατούν προσωπικές και κομματικές στρατηγικές. Σημειώθηκαν βιαστικές κινήσεις και ακούστηκαν υπερβολές. Δεν υπηρετείται η κοινή προσπάθεια με αυτούς τους τρόπους. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτές τις λογικές. Έχουμε υπερβεί τέτοιες πεποιθήσεις. Δεν γκρεμίζουμε, αλλά κτίζουμε γέφυρες. Ό,τι κι αν έχουμε απέναντί μας.

 

Φίλες και Φίλοι,

Αυτό που στο τέλος μετρά είναι η εφαρμογή, το τι κάνουμε στην πράξη. Είναι στην πράξη που καλούμαστε όλοι μας να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές. Στις σημερινές συγκυρίες μόνο ότι έχει πρακτικό αντίκρισμα έχει αξία.

Όμως όσο και αν η χώρα ανταποκρίνεται πλέον γρήγορα και υπεύθυνα στην κρίση, όσο και αν φωνές στο εξωτερικό ήδη ξεκίνησαν να μας χρησιμοποιούν ως το καλό παράδειγμα, η πραγματικότητα είναι ότι τα προβλήματα του λαού μας είναι εκεί. Η ανεργία είναι στα ύψη. Και τα προβλήματα, αναμένουν λύσεις.

Είναι όμως εξίσου πραγματικότητα ότι, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, νέες δουλειές θα ανοίξουν εφόσον καταφέρουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και νέα κεφάλαια. Υπό αυτό το πρίσμα οφείλουμε να αντικρίσουμε και τις αποκρατικοποιήσεις. Ένα εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ώθησης της ανάπτυξης.

Δυστυχώς, μεγάλες αυταπάτες επικράτησαν στον τόπο μας. Ενοχοποιήθηκαν το κέρδος και η επιχειρηματικότητα, την ώρα που λατρεύτηκε ο κρατισμός και τα υπερπρονόμια. Χάθηκε η αίσθηση της αξίας και της ευθύνης διαχείρισης του χρήματος των φορολογουμένων. Δοξάστηκαν και εμπεδώθηκαν στρεβλώσεις, που συντηρούν ακόμη και σήμερα βασίλεια, στις πλάτες των πολιτών και καταναλωτών.

Αυτό που εντελώς χρεοκόπησε είναι το κίβδηλο Κυπριακό όνειρο. Το να θέλουμε τα με πολλές θυσίες σπουδασμένα και καταρτισμένα παιδιά μας να βολεύονται, αντί να κερδίζουν το μέλλον. Και εκεί που μέχρι σήμερα τους κόβαμε τα φτερά της δημιουργίας, σήμερα δεν παρέχουμε καν στους περισσότερους νέους μας, το στοιχειώδες δικαίωμα στην εργασία.

Είναι αυτές οι νοοτροπίες, που δεν έχουν θέση στην καλύτερη Κύπρο που προσπαθούμε να πετύχουμε.

Είμαστε ένας περήφανος και αξιοπρεπής λαός. Αν η χώρα δεν ανακτήσει το κύρος και την αξιοπρέπειά της, δεν θα έρθουν ξένες επενδύσεις, δεν θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, δεν θα αναπνεύσουν ξανά οι υφιστάμενες. Χωρίς επενδύσεις και αύξηση της επιχειρηματικότητας, θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται. Και αν οι επιχειρήσεις δεν κερδίζουν, ούτε η ανάπτυξη θα έρθει, ούτε το κράτος θα έχει τα φορολογικά έσοδα που χρειάζεται, για να μπορεί να ασκήσει τον κοινωνικό και ρυθμιστικό του ρόλο.

Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, βρίσκουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τέτοιες θεωρήσεις κατάματα. Το κέρδος και η επιχειρηματικότητα είναι ευλογία. Ανάθεμα, είναι η ζημιά, οι στρεβλώσεις, η αισχροκέρδεια.

Στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν θέλουμε ένα κράτος επιχειρηματία. Θέλουμε όμως ένα κράτος αυστηρό επόπτη ώστε να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού. Είμαστε ενάντια στα μονοπώλια. Σε όλα τα μονοπώλια. Πολύ περισσότερο στα ιδιωτικά.

Έχουμε υποχρέωση να παράσχουμε κάθε δυνατό εφόδιο στην μεσαία τάξη και τους νέους μας, για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν δημιουργικά. Είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Στηρίζοντας τους, στηρίζουμε την ίδια την οικονομία.

Την ίδια ώρα όμως, έχουμε όλοι οι θεσμοί απέναντι σε αυτό το λαό ένα βαρύτατο χρέος. Είναι δεδομένες οι ευθύνες για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας, με βαρύτατες επιπτώσεις για πολλούς συμπολίτες μας. Η κοινωνία δικαίως απαιτεί να αποδοθούν το ταχύτερο οι ευθύνες αυτές και να υπάρξουν κυρώσεις. Σήμερα που η δικαιοσύνη ερευνά σωρεία τέτοιων ζητημάτων ναι, πρέπει να αφεθεί ελεύθερη από οποιεσδήποτε πολιτικές επιρροές. Αν δεν μπει όμως το ταχύτερο ένα τέλος στην ατιμωρησία όσων ευθύνονται, η απαξίωση των θεσμών θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Και θέλω να είμαι πολύ σαφής στο μήνυμα που στέλνω. Στο επίπεδο της δικαιοσύνης και της απόδοσης ευθυνών ήδη, ως συντεταγμένη πολιτεία, έχουμε δραματικά καθυστερήσει.

 

Κυρίες και κύριοι,

Μία καινούργια δύναμη ανάπτυξης και γεωπολιτικής αξίας αναδύεται μέσα από την προοπτική αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Η ενέργεια, ανοίγει ένα κεφάλαιο για το οποίο επιβάλλεται να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι, με πραγματισμό αλλά και με όραμα. Έτσι είναι που θα καταστεί η χώρα μας ενεργειακό κέντρο.

Αλίμονο όμως, αν θεωρούμε την ενέργεια ως το όχημα για να δραπετεύσουμε από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που το ξέρουμε καλά πως πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει να συνεχίσουμε πιστά στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς να υπολογίζουμε μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. Εγκληματήσαμε ως πολιτικό σύστημα απέναντι στον τόπο μία φορά. Δεν επιτρέπεται άλλη.

 

Φίλες και φίλοι,

Η γεωπολιτική κοσμογονία που λαμβάνει χώρα γύρω μας, ενισχύει την ελπίδα ενός σωστού συμβιβασμού που θα επανενώνει την πατρίδα μας. Δεν έχει θέση το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα στον σύγχρονο κόσμο. Πρέπει και επιβάλλεται να έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας. Έχοντας πάντα κατά νου ότι μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες.

Η ενωμένη Κύπρος μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλο το λαό μας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας. Μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Το κοινό ανακοινωθέν που επιτεύχθηκε, παρέχει ένα καλό υπόβαθρο για να μπορέσει αυτή η προσπάθεια να τελεσφορήσει. Να γυρίσουμε μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία.

Αυτό είναι το κάλεσμα μας στην άλλη πλευρά. Να μπει στην άκρη η μάχη των εντυπώσεων και της απόδοσης ευθυνών. Να διαπραγματευτούμε με ορίζοντα το κοινό μας μέλλον και της μεγάλης ευκαιρίας που μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Μια ευκαιρία που δεν σηκώνει ούτε απόπειρες επιβολής, ούτε και θέσεις που στην ουσία τροφοδοτούν ένα μελλοντικό αδιέξοδο. Εάν πράγματι η Τουρκία θέλει τη λύση του Κυπριακού, η πρόκληση είναι μπροστά μας. Ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με θέσεις εντός των αρχών του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και η παράλληλη υιοθέτηση ουσιαστικών και χειροπιαστών μέτρων, που θα φέρνουν πραγματικά κοντά τις δύο κοινότητες.

 

Φίλοι μου,

Στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές, οι πολίτες θα ακούσουν από μας αλήθειες και επιχειρήματα. Χειροπιαστές λύσεις και όχι ανέφικτες υποθέσεις. Η ουσία είναι μία. Ο πραγματισμός ενώνει. Τα ιδεολογήματα χωρίζουν.

Αυτό που οι πολίτες ζητούν να μάθουν είναι πως επηρεάζεται η καθημερινότητά μας και η ζωή μας, από αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη. Από αποφάσεις που οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές έχουν ευθύνη να συμμετέχουν στη διαμόρφωσή τους.

Ζητούμενο είναι για τους Ευρωβουλευτές, να φέρουν τα καλά της Ευρώπης στην Κύπρο. Σε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής, έχουμε ήδη ωφεληθεί από τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη. Αυτό όμως που ενδιαφέρει την αγορά και την οικονομία, είναι το πώς η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει Ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Το πως η πατρίδα μας θα αναδείξει την γεωστρατηγική της αξία, φέροντας την Ευρωπαϊκή ιδιότητα.

Απευθυνόμαστε σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Ζητώντας τους να στηρίξουν την σκληρή προσπάθεια μας να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας. Να συμμερισθούν μαζί μας την ευθύνη της πραγματοποίησης του οράματος για μια καλύτερη Κύπρο στην καρδιά και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι συμπολίτες μας νομιμοποιούνται να ασκούν κριτική στο πολιτικό σύστημα. Αυτή η κριτική όμως, δεν είναι αρκετή για να αλλάξουμε τα πράγματα. Χρειάζεται να υπερβούμε μαζί, ιδεολογικές και κομματικές διαφορές και αντιλήψεις. Να ενωθούμε σε μια κοινή διεκδίκηση. Το καλό της πατρίδας μπαίνει πάνω απ’ όλα.

Ένα είναι το μήνυμα μας στην Κυπριακή κοινωνία. Εμείς δεν θεωρούμε τους ψηφοφόρους ιδιοκτησία. Ούτε και ζητούμε απ’ αυτούς να υποκύψουν στις κομματικές μας επιταγές.

Στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές μια κοινωνική πανστρατιά μπορεί να δημιουργηθεί για την καλύτερη Κύπρο του αύριο. Πανστρατιά που αντικατοπτρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο, με όλα τα χαρακτηριστικά που σήμερα ζητά από εμάς η κοινωνία. Την σύνθεση, την εμπειρία, την ανανέωση. Το κύρος και τη γνώση. Την σωστή ισορροπία της πολιτικής ικανότητας και της τεχνοκρατικής επάρκειας.

Είμαι πολύ περήφανος για τους ανθρώπους που καλούμαι να παρουσιάσω σήμερα. Για όλους μαζί, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά.

Ξεκινώντας, με αλφαβητική σειρά, από την αριστίνδην επιλογή του Σταύρου Ζένιου. Ενός καταξιωμένου τεχνοκράτη στον τομέα της οικονομίας, με διεθνή και ευρωπαϊκή αναγνώριση, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, που τόσο έντονα προωθεί την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και εκσυγχρονισμός στην πολιτική. Με την επιλογή του Σταύρου στέλνουμε το μήνυμα στην κοινωνία, ότι ο ΔΗΣΥ είναι ανοικτός στη συμμετοχή καταξιωμένων προσωπικοτήτων, με ευρεία προσφορά. Η δημόσια ζωή έχει ανάγκη από τέτοια άτομα.

Συνεχίζοντας με την Ελένη. Την πολιτικό που επάξια αντιπροσώπευσε και προασπίστηκε την Κύπρο την Ευρωπαϊκή μας θέση και την Εθνική μας υπόθεση στο ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια. Την γιατρό του κόσμου, την ποιητή, τον άνθρωπο Ελένη Θεοχάρους. Που με την τόλμη, τη δράση και το θάρρος της, προασπίζεται τα δικαιώματα των συνανθρώπων της με τόση αποτελεσματικότητα στην πατρίδα μας, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το ψηφοδέλτιο μας κοσμεί ξανά ο Χρήστος. Ένας πολιτικός με βαθιά γνώση και μεγάλη αναγνώριση στην Ευρώπη. Που έθεσε την αξία της εκπροσώπησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από την ήδη μεγάλη κρισιμότητα του κυβερνητικού αξιώματος που σήμερα κατέχει. Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο εκσυγχρονιστής πολιτικός,  που το γεγονός ότι δίνει την μάχη των Ευρωεκλογών, υπογραμμίζει τα μηνύματα που αυτές μπορούν να στείλουν.

Στο ραντεβού του αύριο, το ραντεβού της ευθύνης, θέλω να καλωσορίσω τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη. Δεν είναι ξένα τα κατατόπια της παράταξής μας στον Δημήτρη. Ως συνεργαζόμενος αυτή τη φορά, επιστρέφει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που πολιτικά ανδρώθηκε. Η συνεργασία του ΕΥΡΩΚΟ μαζί μας, δείχνει στην πράξη το πόσο πρέπει να παραμερίζουμε τις διαφορές μας μπροστά στο εθνικό καλό. Με πραγματισμό ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ στηρίζουμε την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Με πραγματισμό, θα δώσουμε μαζί τη μάχη των ευρωεκλογών.

Η υποψηφιότητα της Ρένας Χόπλαρου και η συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη», είναι η απόδειξη του πόσο πιστεύουμε στην κοινωνικοποίηση των κομμάτων και όχι την κομματικοποίηση της κοινωνίας. Του πόσο θέλουμε τους ενεργούς πολίτες συμμέτοχους στην πολιτική διεργασία, αντί περιφερειακούς επικριτές. Ρένα, χαιρόμαστε ειλικρινά που θα βαδίσουμε μαζί τους επόμενους μήνες. Στο πρόσωπο σου βλέπουμε τους ανθρώπους που σκέφτονται εκτός πλαισίου, με όρους της κοινωνίας και όχι με κομματικούς υπολογισμούς.

Τελευταίος αλλά κάθε άλλο παρά έσχατος, είναι ο δεύτερος τη τάξη αυτής της μεγάλης παράταξης. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματός μας, ο Λευτέρης Χριστοφόρου. Ο αεικίνητος βουλευτής της Αμμοχώστου που δεν σταμάτησε στιγμή όλα αυτά τα χρόνια, να βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες του απ’ άκρη σ’ άκρη της Κύπρου. Να προστατεύει όσους έχουν ανάγκη, να συνδέει αυτό το κόμμα με την μάζα των πολιτών, να είναι ο γνήσιος εκφραστής του μέσου Κύπριου πολίτη.

 

Φίλοι μου,

Για τον ΔΗΣΥ δεν υπάρχει δίλημμα μαζί ή χωρίς την Ευρώπη. Το μέλλον της Κύπρου είναι αταλάντευτα ΕυρωπαϊκόΘέλουμε όμως μία Ευρώπη που στέκεται με σεβασμό απέναντι στην Κύπρο και στους πολίτες της.

Στην Ευρωπαϊκή μας πορεία, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να νοικοκυρέψουμε το κράτος μας. Να κάνουμε αυτά που οι συγκυρίες επιβάλλουν ώστε να πάει μπροστά ο τόπος μας.

Αυτές οι  Ευρωεκλογές σηματοδοτούν την ευρωπαϊκή επιλογή για αλλαγές.

Αυτές οι Ευρωεκλογές οριοθετούν την σκληρή μας προσπάθεια να φτιάξουμε μια καλύτερη Κύπρο.

Αυτές οι Ευρωεκλογές είναι μία ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα στην Ευρώπη ότι προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία μας και θα έπρεπε να είχαμε κάνει από μόνοι μας.

Εργαζόμαστε για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η Κύπρος.

Συνεργαζόμαστε για την Κύπρο στην Ευρώπη.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, δεν δίνουμε μάχη να κρατήσουμε τα ποσοστά μας.

Ανοιγόμαστε στην κοινωνία και τα προβλήματά της.

Ζητούμενο στις ευρωεκλογές, είναι το ισχυρό μήνυμα ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη.

Ότι η Κύπρος δεν γυρίζει πίσω!

Είμαι βέβαιος,

Είμαι πεπεισμένος,

Πως θα ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας.

Καλή δύναμη, να φέρουμε την Κύπρο μας στη θέση που μας αξίζει!