Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή σύνοδος του Πολιτικού Γραφείου γίνεται σε μια περίοδο στην οποία η κυπριακή κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια παρατεταμένη και βαθιά κρίση.
Κατάπληκτη η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό τον Πρόεδρο να αγνοεί τους θεσμούς που ο ίδιος εμπιστεύτηκε, τις απανωτές υποβαθμίσεις της Κυπριακής οικονομίας η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και τα σκάνδαλα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα τετελεσμένα της εισβολής παγιώνονται χωρίς να διαφαίνεται καμιά προοπτική λύσης.

Η τραγωδία στο Μαρί δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου της διακυβέρνησης Χριστόφια. Η άρνηση του Προέδρου να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη ακόμη και μετά την ξεκάθαρη απόδοση της από την Επιτροπή που ο ίδιος διόρισε, αποτελεί κατάφορη ασέβεια στους θεσμούς και στην κοινωνία.

Αν ο Πρόεδρος εσέβετο την δική του αυτοδέσμευση, θα έπρεπε μετά την ξεκάθαρη απόδοση των προσωπικών και θεσμικών του ευθυνών να θέσει τον εαυτόν του υπό την κρίση του Λαού. Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

Η επίκληση σαν άλλοθι του δικαιώματος διαφωνίας δεν απαλλάσσει τον Πρόεδρο από την υποχρέωση να αποδεκτεί το πόρισμα μιας Επιτροπής την οποία ο ίδιος επαναλαμβάνω διόρισε, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως δεν αποτελεί άλλοθι για τον όποιο πολίτη να αρνείται την εκτέλεση αποφάσεων θεσμικών οργάνων του κράτους με το πρόσχημα ότι διαφωνεί.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Με βάση το Σύνταγμα κανένας δεν μπορεί να ΅εξαναγκάσειΆ τον Πρόεδρο σε παραίτηση και κανείς δεν προτίθεται να το πράξει. Η εξουσιαστική αλαζονεία και η ασέβεια όμως που επέδειξε ο Πρόεδρος, ως ο ύψιστος θεματοφύλακας των θεσμών, στους ίδιους τους θεσμούς είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν την κοινωνία μας σε διχασμό, κρίση εμπιστοσύνης και απαξίωση. Μια κρίση εμπιστοσύνης η οποία είναι πλέον εμφανής και διάχυτη στην κοινωνία μας.

Φίλες και φίλοι,

Ο καθολικός χαρακτήρας της κρίσης την οποία διέρχεται σήμερα η Κύπρος δεν αφήνει αλώβητη ούτε την τοπική αυτοδιοίκηση. Η άρνηση της Κυβέρνησης να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης την κατάλληλη ώρα, παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις μας, πλήττει σήμερα και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σίγουρα οι δήμοι και οι κοινότητες δεν αποτελούν μέρος της κρίσης κρατισμού που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος και δεν έχουν καθόλου συνεισφορά στην σημερινή κρίση χρέους. Εν τούτοις, ο προϋπολογισμός που κατάθεσε η Κυβέρνηση για το 2012 προνοεί δραστικές περικοπές κονδυλίων για την τοπική αυτοδιοίκηση, παρά την αύξηση των αριθμών των δήμων. Και παρά το ότι η χορηγία της Κεντρικής Κυβέρνησης στην τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη.

Οι περικοπές αυτές αναμφίβολα καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή των δήμων να ανταποκριθούν στις βασικές καθημερινές ανάγκες των δημοτών, ως η πλησιέστερη σε αυτούς εξουσία.

Φίλες και φίλοι,

Απέναντι σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν εκφράζει απλά τη λαϊκή δυσφορία. Ως το μεγαλύτερο κόμμα στην Κύπρο, είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε διέξοδο στην χώρα. Να προτάξουμε φερέλπιδες πολιτικές μέσω όλων των ευκαιριών που μας παρέχει το δημοκρατικό πολίτευμα.

Δεν θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τη λαϊκή δυσαρέσκεια με ελεγχόμενες συναυλίες και συλλαλητήρια. Εμείς δεν φοβόμαστε να συναντηθούμε με την κοινωνία της αμφισβήτησης μέσω των δημοκρατικών διεργασιών. Και είναι μέσω αυτών που θα κτίσουμε μαζί με τους πολίτες ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι αλήθεια ότι ποτέ στο παρελθόν οι δημοτικές εκλογές δεν διεξήχθησαν κάτω από τέτοιες συνθήκες οικονομικής κρίσης και κοινωνικής απαξίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η εκλογική διαδικασία της 18ης Δεκεμβρίου αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία. Αποτελεί μια πολιτική διεργασία η οποία μπορεί να καταστεί αφετηρία για να αναστρέψουμε την κατάσταση. Για να μετατρέψουμε τις αδυναμίες σε δύναμη και προοπτική. Αρχίζοντας από τους ίδιους τους πολίτες.

Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν τα δικά τους «όπλα», τη δική τους αυτενέργεια. Και η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί την εγγύτερη βαθμίδα διακυβέρνησης προς τον πολίτη. Είναι λοιπόν στις δημοτικές εκλογές που οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν τα δικά τους μηνύματα. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μέρος του προβλήματος. Μπορεί και πρέπει όμως να αποτελέσει μέρος της λύσης.

Και η αλλαγή θα πρέπει να αρχίσει από εδώ. Ως θεσμικοί εκφραστές των τοπικών κοινωνιών, οι Δήμοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανόρθωση της τοπικής οικονομίας. Ως κόμμα φιλελεύθερο και όχι συγκεντρωτικό, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η Τοπική αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη.

Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι υποστηρίζουμε αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με διοικητική αυτονομία και οικονομική αυτοτέλεια.

Οι Δήμοι και οι κοινότητες μας γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Μπορούν να οργανώσουν και να αξιοποιήσουν το τοπικό φυσικό και ανθρώπινο δυναμικό τους και να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων παραγωγής πλούτου και θέσεων εργασίας.

Για να το πετύχουμε όμως αυτό, απαιτείται οι αιρετοί του λαού στην τοπική αυτοδιοίκηση να χαρακτηρίζονται από επάρκεια και η ικανότητα. Πρέπει να διακρίνονται για το εκσυγχρονιστικό τους όραμα. Πρέπει να αντλούν παραδείγματα από την Ευρώπη και τον ανεπτυγμένο κόσμο και να μην είναι προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες, διοικητικές πρακτικές και οράματα του παρελθόντος. Αυτές οι νοοτροπίες έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικό κόστος στους πολίτες αλλά και στην ίδια μας την χώρα.

Στο Δημοκρατικό Συναγερμό θα υποστηρίξουμε άξιους και ικανούς υποψηφίους με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Είτε αυτοί είναι νέοι άνθρωποι με όραμα και προοπτική, είτε είναι πετυχημένοι εν ενεργεία δήμαρχοι, είτε είναι καταξιωμένα άτομα στην κοινωνία τα οποία έχουν την διάθεση και την θέληση να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Σας διαβεβαιώνω ότι θέσαμε τον πήχη ψηλά. Το βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η αξιοσύνη, η διεισδυτικότητα στην κοινωνία, η ικανότητα και το ήθος. Επιλέγουμε ανθρώπους τους οποίους χαρακτηρίζει η διάθεση για προσφορά και όχι η ιδιοτέλεια.

Όσο τοπικές κι αν είναι οι δημοτικές εκλογές δεν παύουν να αποτελούν μια κορυφαία πολιτική πράξη. Και ως τέτοια δεν μπορεί να εκλείπει το πολιτικό κριτήριο από τις επιλογές μας. Στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου ο λαός θα ψηφίσει τοπικούς άρχοντες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να στείλει και το πολιτικό μήνυμα που αφορά την ποιότητα της διακυβέρνησης Χριστόφια. Θα επιδιώξουμε, εκεί που μπορούμε, να υποστηρίξουμε μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις υποψηφίους με απήχηση πέραν της μονοκομματικής επιρροής. Υποψηφίους που μπορεί δημιουργικά να ενώσουν.

Την ίδια ώρα όμως δεν μπαίνουμε στη λογική των ευκαιριακών συμμαχιών, των σκοπιμοτήτων και των κομματικών συναλλαγών. Οι εποχές άλλαξαν και η απονομή του κομματικού χρίσματος στους υποψηφίους δεν είναι αρκετή. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία οι πολίτες δε είναι άβουλοι κομματικοί ψηφοφόροι, δεν ΅μαντρίζονταιΆ και δεν θα συναινέσουν σε μη ποιοτικές επιλογές όσον αφορά τους αιρετούς τους. Αν κυνηγήσουμε το στενό κομματικό συμφέρον η κοινωνία θα συνταχθεί απέναντι μας. Και οι πολίτες θα μας τιμωρήσουν με την ψήφο τους.

Εμείς έχουμε αφουγκραστεί την κοινωνία και θα συμπορευτούμε μαζί της. Έχουμε επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, γύρω από καταξιωμένους συμπολίτες μας που έχουν θέληση, σχέδιο και ικανότητες για να βελτιώσουν την καθημερινότητα στη γειτονιά και την πόλη τους.

Την ίδια ώρα, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, είναι με λύπη που ήμαστε υποχρεωμένοι να μην παραγνωρίσουμε το έντονο κλίμα αγανάκτησης που επικρατεί μετά την 11η Ιουλίου απέναντι στο κυβερνών κόμμα και τους υποψηφίους του.

Προχωρούμε με γνώμονα το καλό και την πρόοδο του τόπου μας και θέτουμε ενώπιον του λαού αξιόλογες και ενωτικές προτάσεις. Προτάσεις οι οποίες θα διευρύνουν την κοινωνική συμμαχία που ήδη θεμελιώσαμε στις περασμένες εκλογές. Θα δώσουμε τη δική μας απάντηση στην κρίση και τη σύγχυση της Κυβέρνησης. Είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία θα συμπαραταχθεί με τις επιλογές μας.

Φίλες και φίλοι,

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Θέλουμε να γνωρίζουν οι πολίτες τις προθέσεις μας. Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη που τόσο έχει τραυματιστεί από πράξεις και παραλείψεις της σημερινής Κυβέρνησης. Μόνο έτσι θα μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής.

Οι δημοτικές εκλογές και οι διαπιστώσεις που θα προκύψουν μέσα από τα αποτελέσματα τους θα πρέπει να δώσουν απάντηση στην κρίση της κυβέρνησης.

Πιστεύω ότι οι επιλογές που ως ΔΗΣΥ, αλλά και οι επιλογές που έγιναν σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, επιτρέπουν στο λαό να εκλέξει τους ικανότερους τοπικούς άρχοντες και παράλληλα να στείλει το μήνυμα στη διακυβέρνηση Χριστόφια ότι η Κύπρος και μπορεί και αξίζει πολύ καλύτερα.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας, καλούμε όλους τους πολίτες σε μια ευρεία δημιουργική συμπόρευση για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στις κοινότητες, στα χωριά, στις πόλεις και στην Χώρα μας.